pátek 29. ledna 2016

Únor v kinech

V únoru se dočkáme hned tří filmů s oscarovými ambicemi - transgenderové Dánské dívky, dobového romantického dramatu Brooklyn a brutálního Saulova syna, který slibuje ještě neviděné zpracování tématu holokaustu. Pokud chcete vypnout mozek a užít si nějakou pořádnou popcornovou akci, tak můžete zajít na Třináct hodin, nový film mistra výbuchů Michaela Baye, nebo na novou marvelovku Deadpool. V únoru také proběhne v Praze hned několik filmových festivalů, jejich přehled najdete na konci.   


Chci vidět
Dánská dívka
(4. 2.)
Film oscarového režiséra Toma Hoopera (Králova řeč) vypráví životní příběh dánského malíře Einera Wegenera, který ve dvacátých letech jako první podstoupil operaci změny pohlaví. Film nejvíc láká skvělým výkonem androgynního Eddieho Redmaynea, který byl za svoji transgenderovou roli nominován na Oscara. Film byl dále nominován za výpravu, kostýmy a nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli (Alicia Vikander).


Taxi Teherán
(11. 2.)
Unikátní projekt íránského zakázaného filmaře Džafara Panahího. V tomto dokudramatu vystupuje sám Panahí jako řidič taxíku, který si povídá se svými zákazníky. Vše je natočeno na tři malé skryté kamery, které nikdy neopustí prostor automobilu. Film je považován za citlivou sociální sondu do života moderní íránské společnosti (přestože je natočen podle scénáře a s amatérskými herci). Taxi Teherán vyhrál v Berlíně Zlatého medvěda.


Saulův syn
(18. 2.)
Maďarské válečné drama z koncentračního tábora Osvětim slibuje brutální a syrovou podívanou. Film krom několika ocenění z Cannes má na svém kontě i Zlatý glób a s největší pravděpodobností si odnese i Oscara. Z mého pohledu jasná premiéra měsíce.


Rodinný film
(18. 2.)
Dle prvních reakcí velmi povedený český filmek slovinského režiséra a absolventa pražské FAMU Olma Omerzua o dvou teenagerech, které rodiče nechali doma, když se vydali sami na dlouhou jachtařskou dovolenou.


Brooklyn
(25. 2.)
Rozkošná Saoirse Ronan s rozkožným irským přízvukem hraje osamělou dívku, která v 50. letech emigruje do Spojených států. Příběhově nejspíš půjde o tuctové romantické drama, které ale určitě stojí za vidění už jen kvůli skvělému hereckému výkonu, za který Saoirsa získala oscarovou nominaci. Film je dále nominován v kategoriích nejlepší film a adaptovaný scénář. Tradiční kvalitní hollywoodská produkce.      


Když zbyde čas

Poklad
(4. 2.)
Rumunská komorní komedie o hledání pokladu zakopaného dědečkem na zahradě od Cornelia Porumboiua, čelního představitele rumunské nové vlny charakteristické svým minimalistickým realismem a pochmurně černým humorem. Stejně jako většina festivalově úspěšných rumunských filmů, bude i Poklad jen pro trpělivého diváka.


13 hodin: Tajní vojáci z Benghází
(4. 2.)
Další z akčních macho filmů Michaela Baye, tentokrát inspirován skutečnou událostí nedávné historie, a to útokem na americkou ambasádu v Libyi z roku 2012. Klasickej Bayův biják, takže žádnou politiku ani myšlenku nečekejte a připravte se na hodně akce, výbuchů, a amerického prsobijectví.

Mrzout
(4. 2.)
Finská dramadie o senilním konzervativním staříkovi a jeho vynucené konfrontaci s liberálním světem moderního města. Tuhle ozvěnu festivalu Scandi pravděpodobně čeká jen pár projekcí v pár malých kinech.

Deadpool
(11. 2.)
První mládeži nepřístupná Marvelovka slibuje porci akční a nekorektní zábavy. Z trailerů mám ale strach, že se film bude snažit až moc tlačit na pilu a výsledek bude nuceně trapný. Ke všemu tomu nezkušený režisér a neznámé tváře. Ale film má potenciál překvapit.


Nezájem
Zde Harold
(4. 2.)
Norská komedie o zkrachovalém prodejci nábytku, který se rozhodne unést zakladatele firmy IKEA. Film půjde do kin jen ve velmi omezené distribuci, takže pokud vás baví severské bláznivé komedie stylu Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel, tak si to musíte ohlídat.

Ma Ma
(18. 2.)
Španělské drama Julia Medema (Sex a Lucía), ve kterém Penelope Cruz hraje matku bojující s rakovinou. Dojemné, smutné, pravděpodobně i dobře zahrané a natočené, ale ve filmu už stokrát viděné.


Odpad
Decibely lásky
(11. 2.)
Romantický příběh s písničkami Michala Davida. Pozn. ve vybraných multikinech diváci obdrží před projekcí kyblík na zvracení zdarma.

Zoolander No. 2
(18. 2.)
Druhé pokračování 14 let staré Stillerovy komedie o mužském modelovi Dereku Zoolanderovi. Film jen pro toho, kdo chce vidět ztrapnit se Penelope Cruz a Benedicta Cumberbatche.

The Boy
(18. 2.)
Klasický zástupce nudného hororového žánru, tentokrát ve stylu vraždící panenky Chuckie.  

Řachanda
(25. 2.)
Typická moderní česká pohádka natočená pro náročné publikum dětí do šesti let.

Chůvák
(25. 2.)
Německá komedie ve stylu Táta v sukni. Sice bez převlékání, ale úroveň humoru bude dost podobná.


Filmové festivaly
Eiga-sai
Téma: japonské filmy o jídle
Kdy: 4. - 10. 2.
Kde: Lucerna
Douťasovo doporučení: dobové anime o malém kanibalistickém zabijákovi Asura

Festival bulharských filmů
Téma: bulharská kinematografie
Kdy: 11. - 17. 2.
Kde: Lucerna
Douťasovo doporučení: komorní sociální drama Lekce o maloměstské učitelce

Severská filmová zima
Téma: skandinávské filmy, na jejichž vzniku se podíleli literární autoři 
Kdy: 15. - 21. 2.
Kde: Lucerna
Douťasovo doporučení: vítěz loňského Febiofestu Život v akvárku a historické válečné drama Moje matka

La película
Téma: současná španělská a latinskoamerická kinematografie
Kdy: 16. - 21. 2.
Kde: Světozor
Douťasovo doporučení: program zatím nebyl zveřejněn

Žádné komentáře:

Okomentovat