středa 13. ledna 2016

Sázka na nejistotu

Chcete hypotéku a nemáte zaměstnání? Nevadí, tady nám to podepiště, my už to nějak vymyslíme. Banka vaší subprime hypotéku přidá do hypotéčních zástavních listů (MBS), nebo ji zabalí spolu s dalšími špatnými úvěry (NPL) do finančního produktu krásně bezpečného jména - zajištěné dluhové obligace (CDO), který pak prodá investorům a investičním fondům, protože něco tak skvělého v jejich portfoliu nemůže chybět. Moody's tomu přiklepne tří-áčkový rating, protože jestli ne, tak  si banka zajde za roh ke Standard & Poor's, která jejich cenné papíry určitě ohodnotí "správně".  Ať hypotéku splácíte nebo ne, pro banku jste zlatej důl. Aspoň do té doby, než procento špatnejch úvěrů nepřekročí v celkovém úhrnu jistou mezi. Pak bublina praskne a na Wall Street začnou z nebe padat bankéři. Ti šťastnější na zlatém padáku, ty méně šťastné seškrábnou z chodníku. Nechápete? Nebojte, naštěstí tu je Margot Robbie ve vaně, která vám to všechno jednoduše vysvětlí.



Sázka na nejistotu založená na stejnojmenné knize žurnalisty a bývalého finančníka Michaela Lewise nabízí zajímavý, kousavě zábavný vhled do tajemného světa velkých financí a pohled na velkou finanční krizi z perspektivy několika systémových outsiderů, kteří jako první odhalili, že se trh hypotéčních derivátů musí dříve či později zhroutit. A jak už bývá na Wall Street zvykem, dost se na tom napakovali. Za pár desítek milionů dolarů nakoupili swapy úvěrového selhání (CDS - credit default swaps), které jim s radostí prodala většina velkých finančních ústavů v domnění, že sázet na pokles ceny hypotéčních derivátů (neboli je shortovat, odtud název filmu Big Short) je šílenství, protože lidé budou své hypotéky splácet vždycky. 

Už dlouho jsem neviděl takhle zábavný a přitom inteligenčně náročný film, který se s divákem vůbec nemazlí. Pokud stejně jako já nedisponujete základní orientací ve finančnictví, tak se musíte stoprocentně soustředit, abyste se v záplavě zkratek neztratili a pochytili všechny mnohdy jen naznačené souvislosti (ani já si nejsem jistý, že jsem všechno pochytil a správně pochopil). Film se nám sice snaží pomoci občasným proložením děje vtipným vstupem některé celebrity, která nám zjednodušeně vysvětlí, co daný termín znamená. Ale aby film neztratil svůj švih, vtip a alespoň základně načrtnuté charakterové oblouky, tak si nemůže dovolit přepnout do formy čistě edukativního dokumentu, jak by bylo potřeba pro plné pochopení tak složité problematiky. Ale to vůbec není na škodu. Film nemusí vysvětlovat, film musí zaujmout, inspirovat. A to u mě zafungovalo. Po návratu z kina jsem si hned na Amazonu koupil Lewisovu knihu, abych se o tom všem dozvěděl víc.



Mezi skvělými hereckými výkony vyniká především Christian Bale v nezvyklé pozici introvertního, lehce autistického matematického génia a Steve Carell v roli zapšklého anti-systémového ředitele menšího hedgeového fondu. Brad Pitt ve filmu příliš prostoru nedostane a svoji schválně nevýraznou postavu sympaticky podehrává. Ryan Gosling je docela obstojný, i když ve svých mlčenlivých rolích (Drive, Jen bůh odpouští) se mi líbil víc. Film trošku nadužívá obrazových koláží, které mají odkazovat k paradoxům pozdně kapitalistické společnosti, ale časem začnou působit méně dynamicky a více rušivě. Navíc ve své interpretaci finanční krize obviňuje ze všeho pouze bankéře (spíš jejich hloupost a arogantní ignorování reality než zlé úmysly) a opomíjí hloupost běžných Američanů, kteří se kvůli koupi domu neúnosně zadluží. Film se tak veze na populární vlně kritiky Wall Streetu jako zdroji veškeré americké nerovnosti a symbolu bohatého nenáviděného jednoho procenta. Avšak toto lehce ideologické zaměření nijak nesnižuje relevanci nebo kvalitu celého filmu, jen je třeba si na konci uvědomit, že vina leží i někde jinde. 

"Truth is like poetry. And most people fucking hate poetry."  

Douťasovo doporučení:
Sázka na jistotu pro každého, kdo má rád inteligenčně náročné a intelektuálně podnětné filmy. Film má své úsměvné (a smutně úsměvné) momenty, ale určitě od toho nečekejte žádný kokainový maraton a la Vlk z Wall Street. 

8/10

Žádné komentáře:

Okomentovat