středa 6. ledna 2016

Leden v kinech

V lednu konečně dorazily do kin Vánoce a s blížící se nadílkou Oscarů se k nám dostaly hned tři filmy, které se pravidelně objevovaly v nejrůznějších amerických žebříčcích nejlepších loňských filmů. Tarrantinův western Osm hrozných, Iñárrituův western Revenant a hvězdně obsazená Sázka na nejistotu jsou jasnými premiérami měsíce. Festivalové nadšence pak v lednu čeká Festival íránských filmů, Scandi (žánrová přehlídka severské kinematografie), a Festival krátkých filmů.   



Můj program - filmy pro každého
Osm hrozných
(7. 1.)
Dlouho očekávaný film Quentina Tarrantina by měl být poctou klasickým westernům. Tentokrát ale nečekejte akční řež ve stylu Djanga, ale film založený více na dialozích a divoké westernové poetice. Tarrantino je moje srdcovka, takže se na tenhle filmek těším už hodně dlouho.

Joy
(7. 1.)
Biopic o vynálezkyni mopu a další oscarový bait Davida O. Russella, jehož filmy mě nikdy moc nebavily. Stejně tak mě moc nebaví oblečená Jennifer Lawrence a většinou ani Bradley Cooper. De Niro to sice může trochu zachránit, ale pochybuju, že bude mít ve filmu větší roli. Ale protože očekávám, že to vzhledem k emancipované ženské postavě dostane pár nominací, tak na to i tak budu muset zajít. Nic extra od toho však nečekám.

Revenant
(14. 1.)
Konečně je to tady! Skvělý režisér Iñárritu, jeden z nejlepších žijících kameramanů Lubezki, k tomu Di Caprio ve své životní formě a výborný Tom Hardy. Tenhle brutální survival western vypadá z trailerů hodně povedeně a nadšené ohlasy jak diváků tak kritiků potvrzují, že půjde o jednoho z letošních oscarových favoritů.



Můj program - filmy pro odvážnější
Zkáza krásou
(7. 1.)
Dokumentární snímek od Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny o herecké legendě a rozporuplném odkazu Lídy Baarové. Rozhodně lepší volba než Renčův bulvár.

Sázka na nejistotu
(7. 1.)
Další hollywoodský filmek ze světa zkorumpovaných finančníků. Tentokrát sice nepůjde o takovou legraci jako Vlk z Wall Street, ale kouká z toho hodně chytré drama o skupině týpků, kteří se rozhodli vsadit na prasknutí americké hypotéční bubliny. Příběh podle skutečné události s vynikajícím hereckým obsazením (Christian Bale, Brad Pitt, Steve Carell, Ryan Gosling).

O kuřatech a lidech
(14. 1.)
Bizarní černá dánská komedie, která bude pro dost lidí hodně za hranou. Pro českého diváka možnost vidět Madse Mikkelsena (Hannibal, Casino Royale, Barbar) v hodně nezvyklé pozici.

Fúsi
(21. 1.)
Islandsko-dánské černohumorné drama o osamělém starém špekounovi. Opožděné coming-of-age story, které slibuje plno smutné zábavy.

Druhá šance
(28. 1.)
Dánský krimi thriller říznutý vztahovým dramatem od výtečné dánské režisérky Susanne Bier. Severskou tvorbu mám docela rád, takže snad i tuhle dobře vypadající žánrovku stihnu.



Filmy, které jdou mimo mě
Pan Bezchybný
(7. 1.)
Francouzský thriller od relativně neznámého Yanna Gozlana o mladém literátovi, který se touží stát slavným autorem, a tak pod svým jménem vydá dílo někoho jiného, sice nevypadá úplně marně, ale v nabité lednové nabídce mi na něj nejspíš nezbude čas.

Les sebevrahů
(7. 1.)
Z traileru to vypadá na klasický neoriginální béčkový horor, ale jelikož film zatím neměl ani světovou premiéru, tak těžko soudit. Sexy Natalie Dormer má ale potenciál přilákat do kin nejen zaryté fanoušky žánru.

Vlna
(21. 1.)
Severské žánrovky sice bývají někdy docela dobré, ale tenhle norský katastrofický filmek o ničivé vlně vyvolané sesuvem půdy do jednoho z norských fjordů (podle skutečné události) nemá moc čím zaujmout.

Tajemství jejích očí
(21. 1.)
Amercký remake 6 let starého argentinského filmu El Secreto de Sus Ojos, který byl ve své době oceněn Oscarem za nejlepší cizojazyčný film. Podobné vykradačky dělané pro Američany, kteří jsou líní číst titulky a potřebují ve filmu své oblíbené hollywoodské hvězdičky, bojkotuju už jen z principu.

Do posledního dechu
(29. 1.)
Hrdinské drama o námořní záchranné misi založené na skutečných událostech z roku 1952 nabídne zájemcům hollywoodsky vypjaté emoce a spoustu CGI vody a CGI destrukce. Osobně ani o jedno zájem nemám.    



Filmy za trest
Muzikál aneb cesty ke štěstí
(14. 1.)
Nedokážu si představit nic moc horšího a bolestivějšího něž českou variaci na High School Musical. Ale berte to jako názor od člověka, který by filmové i divadelní muzikály nejradši zakázal.

Ledová sezóna
(14. 1.)
Větička na IMDb, že film měl původně skončit jen na DVD a vůbec se do kin nedostat, je dle mého názoru dostatečným varováním.

Lída Baarová
(21. 1.)
Česky mluvící Hitler a Goebbels? U Renče je už očividně možné všechno.

Poldův švagr
(28. 1.)
Přiblbá akční komedie o dvou natvrdlých policajtech. Film očividně cíluje na černošskou nízkopříjmovou skupinu, což možná dává smysl v USA, ale komu tohle chce nacpat česká kinodistribuce, to je mi záhadou.

Padesát odstínů černé
(28. 1.)
Ano, domýšlíte se správně. Filmový průmysl už klesl tak nízko, že vytváří parodie na parodie. Padesát odstínů šedé je totiž ve své podstatě fanfikcí/parodií na už tak nekvalitní teenagerovskou romanci Stmívání. Pokud bych Padesát odstínů šedé shovívavě nazval filmovou žumpou, tak Padesát odstínů černé je její dno.

Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízda
(28. 1.)
Další 3D animovaná zbytečnost, kterou i sentimentální Američané ocenili na IMDb nemilosrdnou známkou 3,9. Pokud ale potřebujete někam odložit děti a zajít si zatím na něco pořádného, tak Chipmunkové poslouží dobře. 
  

Žádné komentáře:

Okomentovat