pondělí 5. října 2015

Marťan

Na internetu koluje vtípek, že Amerika neustále utrácí nesmyslné částky peněz na zachraňování Matta Damona. Od doby, co ho Spielberg zachránil jako vojína, Matt povýšil na astronauta, kterého už museli zachraňovat ze dvou planet. Opuštěný a ztracený Matt Damon má tak dobře našlápnuto k tomu, aby se stal stejným evergreenem a legendou jako mrtvý Sean Bean nebo Leonardo DiCaprio bez Oskara.

Přestože je Marťanovo téma z části podobné Nolanovu Interstellaru (oba filmy navíc obsahují Matta Damona v nesnázích) a z části Cuarónově Gravitaci, tak nejde o žádnou vykrádačku, která by se jen vezla na aktuální vlně popularity astronautských filmů. Oba tyto filmy byly navíc točeny podle původního scénáře, kdežto Marťan je adaptací stejnojmenného sci-fi od Andyho Weira (které, přiznávám se, jsem nečetl). Zatímco Interstellar nabídl rozmáchlý epos o záchraně lidstva a Gravitace jednoduchý silný příběh o touze přežít v tváří tvář nehostinnému vesmíru, tak Marťan přichází s něčím, co oběma filmům chybělo, s humorem.



Matt Damon je Mark Watney, astronaut a botanik, který spolu s pěti dalšími kolegy tvoří posádku první lidské expedice na planetu Mars. Mise probíhá úspěšně až do chvíle, kdy se přižene prudká písečná bouře, která donutí astronauty planetu opustit. Při dramatické evakuaci je Mark zasažen utrženým satelitem a ztratí kontakt se zbytkem posádky. Ta v domnění, že je po smrti, planetu opustí, a vydá se na dlouhou cestu domů. Když se Mark probere a vyřeší svou primární potřebu spojenou s anténou zapíchlou v břiše, tak musí začít přemýšlet, jak přežije 400 dní na planetě, kde nic neroste, než se k němu dostane další plánovaná mise. Naštěstí Mark Watney řeší všechny problémy se šikovností MacGyvera a s nadhledem a optimismem Jacka O’Neilla, takže místo sondy do psychiky totálně osamělého člověka, kterého zanedlouho čeká téměř jistá smrt, se dočkáme variace pořadu Udělej si sám aneb 10 důvodů, proč je dobré mít sebou ve vesmíru duck-tejpu, moderovaného sympatickým, hláškujícím Mattem Damonem, kterému prostě nemůžete nefandit.

Marťan je čistá feel-good sci-fi žánrovka a crowd-pleaser, který se musí líbit snad každému. Diváci dostanou svoji porci humoru, vypjatých emocí a známých tváří, kritici můžou opěvovat skvělé řemeslné kvality filmu, dobré herecké výkony a Ridleyho precizní režii, a hnidopiši a nerdíci si mohou honit ega hledáním fyzikálních nepřesností a objevováním, kolik science tohle science-fiction v sobě má. Filmoví snobové (jako jsem já) pak mohou poukazovat na hollywoodskou povrchnost, na to, že film nejde dostatečně na dřeň, že nevyužívá naplno tématu, že nelogicky skáče v čase a že dost nápadů a témat recykluje z jiných filmů, a přitom si masírovat své ztuhlé artistokratické tváře namožené úsilím nenakazit se smíchem chechtajícího se plebsu a potlačováním všech ostatních emocí, které film tak neodbytně a úspěšně vyvolává.

P.S. Možný spoiler alert - ve filmu hraje i Sean Bean

Douťasovo doporučení:
Marťana můžu s klidným svědomím doporučit každému. Sice to není taková pecka jako Interstellar nebo Gravitace, ale pořád je to hodně dobrý astronautský scífko a určitě nejlepší film, co Ridley Scott za posledních pár let natočil. 

8/10


Žádné komentáře:

Okomentovat