čtvrtek 1. října 2015

Filmové akce v Praze - říjen 2015

Kdy:   1. – 4.10. (v Praze), 1. – 7.10. (celorepublikově)
Kde:   Světozor

Velká akce, která krom promítání dokumentů o architektuře rovněž nabízí nejrůznější přednášky či organizované procházky po městě s výkladem.



Kdy:   5. – 8.10.
Kde:   Aero

Přehlídka čtyř filmů italského režiséra Paola Sorrentina, jehož vizuálně opojná a hravá tvorba v lecčem připomíná díla mistra Felliniho. Krom známé Velké nádhery a filmu Mládí, který od říjnu poběží ve více kinech, můžete vidět i jeho starší filmy Následky lásky z roku 2004 a film Božský z roku 2008. 


Kdy:   7. – 14.10.
Kde:   Lucerna, Evald, Atlas

Velké filmové festivalové echo z nejprestižnějších evropských festivalů v Cannes, Berlíně a Benátkách. Filmová akce, na kterou se každoročně nejvíc těším a kterou tentokrát bohužel celou prošvihnu. Na festivalu je sympatické, že bude probíhat nejen v Praze ale i v 15 dalších městech. Celkem se bude promítat 26 převážně evropských filmů, přičemž dalších 19 o chlup starších snímků bude dostupných jako VOD (Video on Demand) online během trvání festivalu.

Douťas doporučuje:
Jelikož Macbeth, kde podle některých podává Fassbender svůj životní výkon, půjde v listopadu do širší kinodistribuce, stejně jako Dheepan, vítěz Zlaté palmy z Cannes, který poběží v kinech už v říjnu, tak tím hlavním filmem, který byste neměli vynechat je Saulův syn. Maďarský snímek, který nabízí krutě autentický pohled na holocaust a život v Osvětimi, získal v Cannes všeobecné uznání kritiků a Velkou cenu poroty. Zlatého medvěda z Berlína si odnesl film Taxi, Teherán, natočený ilegálně zákazaným režisérem Džafarem Panáfím. Film se celý odehrává v taxíku, kde Džafar, prostřednictvím rozhovorů se svými zákazníky, které nahrává kamerou připevněnou na přední sklo, nabízí kritický pohled na současnou íránskou společnost. Osobně bych si nenechal ujít ani čínský vizuální klenot Assassin nebo japonský film Naše malá sestra od mistra rodinného dramatu Hirokazua Koreedy. Bohužel, česká premiéra žádného z těchto filmů se zatím neplánuje. O důvod víc, proč zajít na Be2Can!



Kdy:   7. – 11.10.
Kde:   Světozor

Přehlídka dvaceti bollywoodských filmů, na kterou bych nikoho neposlal ani za trest. Vím, že spoustu lidí má Bollywood rádo, ale pro mě je to jedna z mála kinematografií, kterou bytostně nesnáším. Ozvěny se plánují v Brně a v Plzni.



Kdy:   9. 10.
Kde:   FORUM Karlín

Koncertní provedení epické hudby Zdeňka Lišky k jednomu z nejlepších českých filmů vůbec. Vystoupení sboru Martinů Voices a souboru Baborak Ensemble bude doprovázeno projekcí Vláčilova opusu. Naprostá pecka, navíc za rozumnou cenu. Uplně mi trhá srdce, že to prošvihnu.



Kdy:   12. – 14.10.
Kde:   Světozor

Filmový festival, který nabídne 6 dokumentů na téma jídlo, ekologie a zemědělství s doprovodnými debatami. Festival se 23. říjne přesune do Ostravy.



Kdy:   15. – 20.10
Kde:   Lucerna

Čtvrtý ročník Festivalu argentinského filmu, tentokrát na krkolomně formulované téma „společenské problémy a obraz současné argentinské společnosti na pozadí příběhů hrdinů zkoušených osudem“. Jelikož latinskoamerickou kinematografii příliš neznám ani nesleduju, tak se neodvažuju nic doporučovat.



Kdy:   21.10.
Kde:   Bio Oko

21. říjen 2015 je zcela zásadní datum, neboť právě do tohoto dne přicestuje Marty McFly a doktor Emmet Brown v kultovním filmu osmdesátých let Návrat do budoucnosti. Bio oko při této příležitosti promítne hned první dva díly.


Kdy:   24.10.
Kde:   Aero

Horolezecký filmový festival, který nabízí několik tematických dokumentů ve čtyřech blocích doplněné povídáním horolezců a fotoprezentacemi.  


Kdy:   25.10.
Kde:   Rudolfinum

Jak jistě víte, nedávno zemřel při havárii letadla světoznámý skladatel filmové hudby James Horner, který složil hudbu k filmům jako Vetřelci, Statečné srdce, Star Trek, Titanic nebo Avatar. FILMharmonie vedená dirigientem Chuheiem Iwasakim připravila k uctění jeho památky tento koncert. 


Žádné komentáře:

Okomentovat