středa 30. září 2015

Říjen v kinech

Říjen je oproti září nesmírně filmově nadupaný. Nejen, že nás v Praze čeká vynikající přehlídka filmů z Cannes, Berlinale a Benátek (Be2Can), ale i regulérní programy kin se hemží zajímavými tituly. Osobně bych nejradši stihnul 11 filmů, ale obávám se, že nemám šanci, vzhledem k tomu, že budu většinu října na služební cestě v Číně. Kdybych měl z těchto jedenácti vybrat dva filmy, na které se těším úplně nejvíc, tak by to bylo sci-fi Marťan Ridleyho Scotta a krimi akční thriller Sicario od Denise Villeneuvea. 

P.S.: Abych vám váš výběr ještě usnadnil, tak jsem názvy filmů prolinkoval s trailery na Youtube.

MŮJ PROGRAM NA ŘÍJEN
Filmy o vesmíru v poslední době docela letí. Po výborné Gravitaci a nezapomenutelném Interstellaru tu máme další film z prostředí NASA a vesmírného výzkumu, který vzbuzuje nemalá očekávání. Skafandr si znovu oblékne Matt Damon a i další obsazení (Kate Mara, Jessica Chastain, Sean Bean, Chiwetel Ejiofor) zní velmi slibně. Režie se ujal Ridley Scott, který sice mívá své slabší momenty, ale hollywoodské trháky umí točit jako nikdo jiný.

David 
Celovečerní debut režiséra a scénáristy Jana Těšitele o postiženém klukovi, který utekl z domova. Kamil Fila o Davidovi napsal, že jde o trýznivě autentické vyobrazení autismu, které nemá v české a ani ve většině světové kinematografie obdoby. Česká artovka pro fajnšmekry.

Muž na laně

Film o slavném provazochodci, který jako jediný člověk na světě přešel po laně mezi věžemi amerického World Trade Center. Nemá cenu vidět nikde jinde než na IMAX plátně.

Mládí

Nový film Paola Sorrentina, režiséra oskarové Velké nádhery, s Michaelem Cainem a Harvey Keitelem měl u nás premiéru v Karlových Varech, kde se mu podařilo skvěle rozdělit publikum. Někdo film chválí za krásnou kameru, chytrý humor a filozofické postřehy, zatímco jiní ho zatracují jako nudné plkání vyžilých starců. Uvidíme, na kterou stranu se přikloním já.

Aferim!

Černobílý rumunský film zasazený do začátku 19. století pojednávající o omezenosti selského rozumu. Aferim vypadá vizuálně vymazleně a po festivalu v Karlových Varech se o něm docela psalo. Vzhledem k tomu, jak dobré filmy se poslední dobou v Rumunsku točí, by si to žádný milovník artovějších filmů neměl nechat ujít.

Purpurový vrch

Gotický horor od Guillerma del Tora s Miou Wasikowskou, Tomem Hiddlestonem a Jessicou Chastain. Kdo viděl Faunův labyrint, nepotřebuje vědět víc a jde do kina.

Legendy zločinu

Ambiciózní britské životopisné krimi o dvojčatech, která ovládla londýnské podsvětí na přelomu 50. a 60. let. Hlavní dvojroli prý fámozně vystřihl po oskarové nominaci pošilhávající Tom Hardy.

Ztraceni v Mnichově

Nový projekt jednoho z nejlepších současných českých režisérů, Petra Zelenky, který na pozadí absurdního příběhu o Daladierově papouškovi rozebírá český mnichovský komplex. Stejně jako u Karamazů půjde z velké části o meta-vyprávění, tedy o film o natáčení filmu.

Dheepan

Francouzský snímek Jacqua Audiarda, který si letos odnesl Zlatou palmu z Cannes, vypráví o uprchlíkovi ze Srí Lanky a jeho snaze zapadnout a přežít na předměstí Paříže. Otázkou je, jakou roli v ocenění hráli samotné filmové kvality a jakou to, že se skvěle trefil do evropské politické nálady.  

Dokonalý šéf

Po trošku přeceňovaném Americkém sniperovi se na plátna kin vrací Bradley Cooper, tentokrát v roli ambiciózního šéfkuchaře s temnou minulostí. I když mě filmy z prostředí restaurací nijak neberou, tak z traileru vypadá, že tentokrát nepůjde jen o laciné food porno. Navíc i obsazení vedlejších rolí (Uma Thurman, Emma Thompson, Daniel Brühl, Alicia Vikander, Omar Sy) vypadá docela slibně.  

Sicario: Nájemný vrah

Ve filmově nabitém říjnu se na Sicaria těším ze všech filmů nejvíc. Akční krimi příběh z atraktivního prostředí mexických drogových kartelů natočil Denis Villeneuve, kanadský režisér, který předloni překvapil perfektním thrillerem Zmizení (Prisoners). Za kameru si znovu stoupnul legendární Roger Deakins, který má na svém kontě neuvěřitelných 12 oskarových nominací, a hudbu k filmu složil Islanďan Jóhan Jóhansson (oskarová nominace za Teorii všeho). Když k tomu přičtete Joshe Brolina, Emily Blunt a Benicia del Tora v hlavních rolích, tak není nad čím váhat.    


FILMY, KTERÉ JDOU MIMO MĚ

Už asi stá adaptace Petera Pana bude pro rodinky sázkou na jistotu. Film o dětech pro děti.

Laputa

Další český debut, tentokrát od Jakuba Šmída, o mladé ženě, která neví, co od života chce. 

Lance Armstrong: Pád legendy

Biopic mapující cyklistickou kariéru Lance Armstronga získal po premiéře v USA rozporuplné recenze a jen průměrná divácká hodnocení. To ale skalní fanoušky cyklistiky a sportovních filmů určitě neodradí.  

Stážista

Americkou přítulnou komedií října je Stážista, film o důchodci, který se stane stážistou ve firmě, která provozuje módní web. Anne Hathaway a Robert de Niro jsou zárukou kvalitní, možná trochu přihlouplé, americké zábavy. Divácká hodnocení spíš kladná, zatímco kritici v tom nepřekvapivě žádný zázrak nespatřují.

Amerika
Pseudo dokumentární road-movie o dvou Češích a jejich trampském výletu po České Kanadě. Tahle záležitost pravděpodobně prosviští kiny, než si ji vůbec stihne někdo všimnout.

Koza

Sociální dokudrama ve slovensko-české koprodukci o romském boxerovi, který se vrátí do ringu, aby přesvědčil svoji těhotnou partnerku, že nemusí na potrat a že si mohou další dítě dovolit. Zajímavostí je, že Peter Baláž, účastník olympiády v Atlantě, hraje sám sebe, stejně jako jeho trenér Ján Franek. Festivalový sociálně uvědomělý filmek, který je v nabitém říjnu úplně bez šance.   



ČEMU SE VYHNOUT

Wilsonov
Trapný pokus o dobovou krimi komedii a ukázka českého buranství, za které by se nestyděl ani Zdenda Troška.

Nemilosrdní

Francouzská akční krimi komedie, která potěší leda tak skalní fanoušky Jeana Rena.

Proč jsem nesnědl svého taťku

Francouzský animovaný film, který vypadá jako low-budget kříženec Doby ledové a Lvího krále. 

Husí kůže

Hororová komedie pravděpodobně cílovaná na mladší teenagerské spektrum. Klasická americká stupidita.

Poslední lovec čarodějnic

Akční fantasy, které se ve stylu Constantina odehrává v současnosti. Ryze béčkový námět a Vin Diesel v hlavní roli dávají tušit, že od tohohle filmu je lepší se držet dál.

Paranormal Activity: The Ghost Dimension

Páté pokračování hororové série, jejíž předešlé díly dosahují průměrného hodnocení 48% na CSFD a 5,6 na IMDb. 

Mrkáček Bill

Australský animovaný film o Blinky Billovi, oblíbené koale, kterou australské děti znají z dětských knížek a seriálů. Pokud potřebujete někam upíchnout caparty a skočit si v multiplexu do jinýho sálu na něco pořádnýho, je Blinky Bill bezpečná volba. 

Fakjů pane učiteli 2

Německá školní teenage komedie. Víc dodávat netřeba.

Celebrity s.r.o.

Česká komedie s Jiřím Mádlem z prostředí natáčení nekonečného televizního seriálu typu Ulice. Jediné, co film může nabídnout, je autentická debilita svého seriálového předobrazu.  

Žádné komentáře:

Okomentovat