čtvrtek 3. září 2015

Pride

Britská komedie Pride odlehčeným způsobem přibližuje dramatickou epizodu britské historie, kdy úsporná opatření vlády Margaret Thatcherové, především zavírání státem vlastněných uhelných dolů, vedla v roce 1984 k téměř rok dlouhé stávce horníků. Na tomto historickém pozadí sledujeme snažení londýnské aktivistické skupiny LGSM (Lesbians and Gays Support the Miners), která pořádá sbírky a jiné charitativní akce na podporu stávkujících horníků. Tradičně utlačovaná menšina se tak snaží vyjádřit solidaritu s lidmi, kteří se dostali do podobného postavení, kteří jsou jako oni pod existenčním tlakem vlády a většinové spořádané britské společnosti. Hlavním tématem, ze kterého vychází i většina komických situací, je pak tento střet diametrálně odlišných komunit, městských gay aktivistů a vesnických horníků, nečekaných spojenců, sjednocených ve svém odporu proti Thatcherové.



Ano, tušíte správně, Pride je liberální levicová agitka, která ale svou rudou a duhovou barvu hrdě přiznává. Nechybí zde odborářské písně, důraz na solidaritu a důležitost kolektivní akce. Stávkující horníci jsou vykresleni jako největší hrdinové, kteří se bijí za své živobytí, a celý film je nabitý pozitivní energií a optimismem, až z toho máte pocit, že stávkování a demonstrace musí být ta nejzábavnější činnost na světě, která dokáže svést lidi dohromady a naučit homofobní horníky tancovat. Když se v samotném závěru na plátně objeví, že to byla právě labouristická strana, která do svých stanov zahrnula podporu práv homosexuálů, tak je hned jasné, kterým politickým směrem producentské větry vály. Ve filmu navíc zcela chybí názor protistrany, širší představení situace, či jakékoliv zdůvodnění jednání Thatcherové a její vlády, což v divákovi probouzí spravedlivé rozhořčení nad osudy lidí, kterým se děje bezdůvodné bezpráví. Výsledek stávky, který je historicky brán jako jedna z největších proher britského odborářského hnutí, je zde interpretován téměř jako vítězství.  

Dobrá nálada celého snímku, která se na nás valí za vydatné pomoci nabíjejícího písničkového soundtracku, je tak všeprostupující, že ať se snažíte sebevíc, tak svůj obličej před přiblblým úsměvem neuchráníte. Avšak právě to, že film nedokáže přepnout do jiného módu, je asi jeho největší slabinou. Děj nemá žádnou krizi, žádný vyloženě přelomový moment. Aktivisté sice na pár překážek narazí, ale vždy je rychle a bez větších obtížích překonají. Tento hladký postup nejen, že ubírá filmu na historické přesvědčivosti, ale může způsobit i to, že vás celý film přestane zajímat. Pár pokusů o dramatickou linku by se sice našlo (evergreeny všech filmů o gayích jako HIV, neschopnost rodičů přijmout sexuální orientaci svého dítěte, bezdůvodné násilí), ale tyto linky jsou načrtnuty tak slabě, že ihned mizí pod nánosem sluníčkové barevnosti.

Jako čistá komedie ale Pride funguje relativně dobře. Vtipné scénky a gagy pobaví každého bez ohledu na to, kde se na nachází na sexuálně-orientační škále (pár chlapíků, co seděl na dvojsedačce vedle, by mi jistě dal za pravdu). Humor není vulgární, urážlivý, ani vyloženě hloupý, ale spíše sebeshazovačný - heterosexuálové zesměšňují svoji ignoranci a předsudky, homosexuálové  svoji afektovanost a alternativní životní styl, což vše přispívá k oné kýžené feel-good náladě. Navíc film neobsahuje ani žádné výrazně homoerotické scény, které by mohly někoho pobouřit. I přes svoji přemrštěnou odlehčenost, má ale Pride co říct, a to obzvlášť v dnešním kontextu. Především, že základní občanská práva náleží všem, kdo v dané společnosti žijí, a že nelze bojovat za práva jedné menšiny a přitom bez pokrytectví přihlížet či dokonce podporovat diskriminaci jiné. Solidarita, jakkoliv se nám Čechům může tento pojem zajídat, je mocná pozitivní síla. Odboráři a horníci i přes svůj neúspěch na solidaritu LGBT komunity nezapomněli, masově se účastnili akcí na jejich podporu, a stali se v Británii klíčovou silou v boji za jejich zrovnoprávnění.

Douťasovo doporučení:
Povedená britská komedie, která zpracovává závažné historické téma dost zlehčujícím a zkreslujícím způsobem. Film pro ty, kdo mají rádi pozitivní nabíjející filmy, komu nevadí sexuální menšiny, a kdo si chce poslechnout melodickou velšskou angličtinu.  


6/10   
   

Žádné komentáře:

Okomentovat