čtvrtek 10. září 2015

Krycí jméno U.N.C.L.E.

Krycí jméno UNCLE je akční, špionážní retro komedie, která se snaží oživit odkaz starého populárního (a v Čechách úplně neznámého) seriálu, který v USA v 60. letech navázal na populární britské bondovky, získal několik nominací na Emmy a Zlaté glóby a stvořil celou plejádu filmových i knižních spin-offů. Samozřejmě, normální český divák tento původní materiál, na který film navazuje, nezná, takže tuzemská kinodistribuce spíše sázela na jméno Guye Ritchieho, hezounka Cavilla a obecně chudou sprnovo-zářijovou nabídku.


Po dějové stránce nešlo čekat žádné zázraky a už ze synopse a z traileru bylo jasné, že neuvidíme nic, co bychom už stokrát neviděli v jiných špionážních filmech. Neznámá organizace unese jaderného vědce, který disponuje unikátním know-how na zjednodušení procesu obohacování uranu, který značně urychluje a zjednodušuje získání atomové bomby. Nebezpečí je tak velké, že donutí tajné služby USA a Sovětského svazu ke spolupráci. CIA pověří touto misí svého nejlepšího agenta Napoleona Sola (Henry Cavill). Solo sice nedisponuje zrovna příkladnou minulostí, zato ovládá některé velmi specifické dovednosti, které, jak si CIA rychle uvědomila, by bylo škoda nechat v kriminále zahálet. Solův parťák je agent KGB, Ilja Kurjakin (Armie Hammer), typický Rus (hraný typickým Američanem), málomluvný, atletický, agresivní, se silným smyslem pro povinnost, který tvoří protipól šarmantního sukničkáře Sola. Trojlístek doplňuje německá automechanička Gaby (Alicia Vikander), dcera uneseného vědce, která je klíčová pro infiltraci italské rejdařské firmy, kterou tajné služby z únosu podezřívají. Prestože se dočkáme nějakého obligátního jiskření, tak romanci upozaďuje bromance mezi Iljou a Solem, která zůstává ústředním vztahem celého filmu.

Guy Ritchie, bývalý manžel Madonny, má nezaměnitelný dynamický styl, který dává jeho filmům ten správný drive a který ve spojení s dobrým a originálním scénářem dokáže vyprodukovat takové žánrové pecky jako Podfuck nebo Sbal prachya vypadni. Těchto kvalit sice Krycí jméno U.N.C.L.E. podle očekávání nedosahuje, ale i tak jde o docela dobrou zábavu. Akce je natočena stylově, často ve zběsilém videoklipovitém střihu se silným hudebním podkresem, soundtrack je tradičně nabitý, místy až westernově morriconeovský, což se překvapivě nijak netluče. Humor je na akční komedii docela kultivovaný, a ačkoliv smíchy asi brečet nebudete, tak uražení nebo znechucení také nebudete. Většina vtipů vychází ze vzájemného rusko-amerického špičkování, z protichůdnosti cílů rádoby spolupracujících agentů a z jejich zásadně odlišného přístupu k řešení problematických situací.


Film ale poněkud selhává v práci s postavami. Jejich historie je nám představena briefingovým stylem v pár větách a pak se s ní dál téměř nepracuje. Jejich frajírkovsky sebejisté chování je pronese celým příběhem, Solo i Ilja jsou tak sice neuvěřitelně cool, ale ve výsledku to působí spíše odtažitě. Tenhle problém má hodně akčních filmů, které nedokáží přesvědčit diváky, že pod akčním hrdinou se skrývá člověk jako my, někdo, o koho se bojíme a komu fandíme, nejen aby ztrestal všechny padouchy světa, ale aby to taky celé přežil. Člověk se pak přistihne, že ho dění na plátně sice baví, ale není v něm nijak emočně angažován. A tentokrát to nespraví ani vedlejší postavy šablonovitých padouchů, ani už zmíněný neoriginální příběh, který nemá čím překvapit.

Cavill ani Hammer nehrají špatně a typově se do svých postav skvěle hodí. Alicia Vikander, která už letos zazářila v roli ženského androida v Ex Machina, taky není špatná, jen je do role automechanika, vzhledem ke své konstituci a ženským půvabům, dost násilně našroubovaná a přitom úplně zbytečně. Její background nehraje ve filmu vůbec žádnou roli. Na druhou stranu oceňuji, že se filmaři vyhli hollywoodskému nešvaru, že celý svět mezi sebou mluví anglicky a že tak ve filmu zazní i němčina, italština a ruština.


Uvidíme, jak se Ritchiemu povede nakopnout novou franšízu, a kolik pokračování se z toho Warnerům povede vytřískat. I přes všechny své výhrady musím přiznat, že potenciál to má.

Douťasovo doporučení:
Krycí jméno U.N.C.L.E. ze všeho nejvíc připomíná starší před-craigovské bondovky, kdy se padouši zabíjeli se stejnou stylovostí, s jakou si James objednával martini. Pokud máte při konci léta chuť na nenáročnou zábavu a chcete se naladit na špionskou vlnu před novou bondovkou Spectre, která přijde do kin na začátku listopadu, tak neuděláte chybu.

6/10        


Žádné komentáře:

Okomentovat