pátek 7. srpna 2015

Bojovník

Moc rád bych napsal, že Bojovník je super film, který vás knock-outuje ze sedačky. Ale nemůžu. Gyllenhallův špičkový výkon a dokonalá fyzická proměna působí v takhle průměrném a nezajímavém filmu, který řetězí jedno klišé za druhým, až nepatřičně. A to je opravdu škoda, protože Bojovník byl jeden z filmů, na které jsem se docela těšil.



Mistr světa v polotěžké váze Billy Hope (Jake Gyllenhall) je na vrcholu své kariéry. Avšak jeho styl nechat do sebe mlátit, dokud se nenaštve a v záchvatu vzteku svého soupeře nesejme, se nelíbí jeho manželce Maureen (RachelMcAdams), která se obává o jeho zdraví a artikulační schopnosti. Billyho úspěšná kariéra však vezme za své po její tragické smrti, když je omylem zastřelena při nesmyslné potyčce na charitativním večírku. Billy neví, jak se s novou situací vyrovnat, nezvládá své záchvaty vzteku, prohraje další zápas, napadne rozhodčího, přijde o licenci, o dům, o majetek, a nakonec i o svoji dcerku. Film vás pak na chvilku nechá doufat, že se vyšinutá nezastavitelná mlátička Gyllenhall vydá na krvavou stezku pomsty s cílem najít a rozmlátit na padrť vraha své ženy. Ale místo toho začne Billy zase trénovat. A v tenhle moment se na scéně objeví očekávaný Forest Whitaker, Billyho nový trenér ze zaplivané posilovny, který ho naučí, jak držet ruce nahoře a blokovat rány, což předtím jako mistr světa zjevně nepotřeboval. Film pak pokračuje po tradiční trajektorii sportovních dramat - trénink, trénink, trénink, finální zápas, smíření s rodinou, závěrečné titulky.

Málokdy se mi stane, že by mě film s tak vynikajícími hereckými výkony, tak krutě nebavil. Finální match možná byl po technické a sportovní stránce perfektní, ale po chvíli vás přestane zajímat. Nejen proto, že je jasné, jak to dopadne, ale hlavně proto, že se během filmu nepodařilo vybudovat nějaké základní pnutí mezi soupeři, a to i přesto, že jeho protivník by měl být nepřímo odpovědný za smrt jeho ženy.  Téma životní ztráty a pomsty tak zůstává po celý film po hříchu nevyužito. Smrt Maureen je tak redukována pouze na jakýsi spouštěč, který odstartuje Billyho pád. Výsledek tak působí dosti odcizujícím dojmem, sledujete sice skvěle zahrané charaktery, ale příběh je tak šablonovitý, že se do nich nemůžete nijak vcítit. A bez pořádného vnitřního napětí se tak Bojovník stává jen ubíjející nudou.

Pokud ale existuje jediný důvod, proč Bojovníka vidět, tak je to Jake Gyllenhall. Jeho ztvárnění vymláceného boxera, který stěží dokáže říct souvislou větu, který v záchvatech vzteku rozbíjí vše kolem, ale který zároveň miluje svoji dceru a ženu, na které je existenčně závislý a která udává jeho životu směr, je dokonale přesvědčivé a s vysokou pravděpodobností by mu mohlo vynést jeho druhou oscarovou nominaci (tu první má za roli homosexuálního kovboje ze Zkrocené hory). Gyllenhall kvůli svému předešlému filmu Slídil zhubnul 15 kilo. Jak si tedy dokážete představit, fyzická příprava k tomu, aby se z takového hubeňoura stala hora svalů, musela být extrémně náročná. Dva tříhodinnové tréninky denně po šest měsíců - 3 hodiny boxování, 3 hodiny posilování a 2000 sedlehů. A to každý den. Režisér Antoine Fuqua prý absolvoval velkou část tréninků s ním, aby se dokázal správně naladit na boxerskou vlnu. Zajímavostí je, že původně byla tato hlavní role napsána pro Eminema, který se ale naštěstí rozhodl zaměřit na hudební kariéru a part tak připadl Gyllenhallovi. Bojovník je sice Gyllenhallova one-man-show, ale i ostatní podávají v rámci možností velmi dobré výkony, obzvláště pak Forrest Whitaker, Rachel McAdams a Oona Laurence, která hraje Billyho odcizenou dceru na svůj věk velmi přesvědčivě.



Možná jsem k Bojovníkovi až moc přísný. Na filmových webech si přitom nevede tak špatně. Na IMDb má (pro mě neuvěřitelných) 7,9, na CSFD 77%, skóre diváků na Rotten Tomatoes je také dost vysoké (82%), avšak kritiky zůstávají rozpolcené (58% na Rotten Tomatoes, 57 bodů na Metacritic). Tím vším chci říct, že spoustě lidem se může Bojovník líbit, ale mě osobně zkrátka neoslovil. Jako velkému fanouškovi Jakea Gyllenhalla se mi to těžko říká, ale víc jak čtyřku Bojovníkovi prostě dát nemůžu.

Douťasovo doporučení:
Pokud vám nevadí příběh přes kopírák, a máte rádi box nebo Jakea Gyllenhalla, tak si na Bojovníka zajděte. Třeba vás to bude bavit víc než mě.


4/10    
   

Žádné komentáře:

Okomentovat